Tüzük

(Esasen mevcut olan derneğin 5253 sayılı Dernekler kanununa uygun olarak tüzüğünün yeniden tanzim edilmiş şeklidir.)

MADDE 1: Derneğin adı ve merkezi:
Merkezi Konya’da olmak üzere “KONYA VEREMLE SAVAŞ DERNEĞİ” adıyla bir dernek kurulmuştur.
Derneğin şubesi yoktur.

MADDE 2:
Derneğin Amacı ve Çalışma konuları:
Konya ili sınırları içinde veremle ve göğüs hastalıklarıyla savaşmak, veremin kişisel ve sosyal tehlikelerine karşı halkı uyarmak, savaş için yapılması gerekli verem ve sair göğüs hastalıkları hastaneleri, sanatoryum, preventoryum, verem dispanserleri gibi sağlık yurtları kurmak ve bunları idare etmek, kurulmuş veya kurulacak olan kamunun sağlık hizmetinde olan sağlık kurumlarına nakdi veya ayni yardımlarda bulunmak ve bu amaçlara varmak için gerekli gelirleri sağlamak, yazı, konferans, broşür, radyo ve diğer vasıtalarla propaganda yaparak veremle mücadele etmek, veremlilere ve ailelerine imkanlar nispetinde ilaç, gıda ve sair her türlü yardımlarda bulunmaktır.

Çalışma Konuları ve Biçimleri:

  1. Faaliyetlerin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak.
  2. Kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek.
  3. Amacın gerçekleştirilmesi için gerekli olan her türlü bilgi, belge, doküman ve yayınları temin etmek, dokümantasyon merkezi oluşturmak, çalışmalarını duyurmak için amaçları doğrultusunda gazete, dergi, kitap gibi yayınlar ile üyelerine dağıtmak üzere çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkarmak.
  4. Amacın gerçekleştirilmesi için sağlıklı bir çalışma ortamını sağlamak, her türlü teknik araç ve gereci, demirbaş ve kırtasiye malzemelerini temin etmek.
  5. Gerekli izinler alınmak şartıyla yardım toplama faaliyetlerinde bulunmak ve yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek.
  6. Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek.
  1. Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi durumunda vakıf kurmak, federasyon kurmak veya kurulu bir federasyona katılmak, gerekli izin alınarak derneklerin izniyle kurabileceği tesisleri kurmak.
  2. Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapmak veya yardımlaşmak.
  3. Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütmek.
  4. Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açmak.
  5. Dernek yapacağı tüm faaliyetlerde, alanına girdiği kurumların kanun ve yönetmeliklerine uygun olarak hareket eder.

Derneğin Faaliyet Alanı
Dernek, sağlık ve sosyal alanda faaliyet gösterir.

MADDE 3: Dernek tüzel kişiliğe sahip olup, amacından başka işlerle ve siyasetle uğraşamaz.

MADDE 4: Derneğin kurucuları:
Dernek 1948 yılında kurulmuş olup ilk kurucu üyelerin listesi dernek tüzüğünün arkasında eklidir. Ayrıca 5253 sayılı dernekler kanununa göre tüzük değişikliğini yapan ve yeniden kurucu üye durumunda olan (9) kişinin isim, meslek, ikametgah adreslerini ve tabiiyetlerini gösterir cetvel de bu tüzüğün sonuna eklenmiştir.

MADDE 5: Derneğin üyeleri:
Derneğin 3 çeşit üyesi vardır:
a. Kuran Üyeler: Derneği ilk defa kuranlardır. Temel üyelerin hak ve yükümlülüklerine sahiptirler.
b. Temel Üyeler: Yılda derneğe belirli bir aidat veren, dernek tüzüğüne ve kanun hükümlerine uyarak derneğin amacını gerçekleştirmeye çalışan üyelerdir.
c. Onursal Üyeler: Derneğe maddi veya manevi bir hizmeti olan kişilerden, dernek Genel Kurulu’nca onursal üyeliğine karar verilen kişilerdir. Ancak bunlar Genel Kurul’da oy kullanamaz ve dernek organlarına da seçilemezler.

MADDE 6: Temel üye olma ve üyelikten çıkarılma:
Temel üye olabilmek için Türk Vatandaşı olmak, medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak, 18 yaşını doldurmuş olmak, tüzük hükümlerine uymayı kabul etmek, yıllık belirli bir aidat vermeyi (yılda 10 TL olmak üzere) taahhüt etmek ve üyeliğe kayıt olunmasını yazılı olarak istemek gerekir. Gelecek yıllarda günün şartlarına göre yıllık üye aidatının miktarı Yönetim Kurulu kararı ile düzenlenebilir.

Üyeliğe kayıt hakkındaki talepler dernek yönetim kurulunca incelenir ve 30 gün içinde ret veya kabul hakkında bir karar verilerek istekliye sonucu yazılı olarak duyurulur. Üyeliğe kabulüne karar verilenler Noterden tasdikli veya İl Dernekler Müdürlüğü'nden onaylı üye defterlerine, 18. Maddenin (1) bendi gereğince, kaydolunurlar.

İsteyen yazılı istifa ile üyelikten ayrılabilir. Yıllık üye aidatını sebepsiz vermeyenler, dernek tüzüğüne aykırı harekette bulunanlar, dernek ve dernek yöneticilerinin sebepsiz yere onurunu kırıcı, onlara suç isnat edici veya dernek çalışmalarını baltalayıcı hareketlerde bulunanlar, Dernekler Kanunu’na göre derneğe üye olması mümkün olmayacak bir duruma girmiş olanlar, yönetim kurulu kararı ile dernek üyeliğinden çıkarılırlar. Çıkarma kararı çıkarılan üyeye taahhütlü mektupla veya mahalli bir gazetede ilan edilerek tebliğ olunur. Çıkarılan üyenin Genel Kurula başvurma hakkı saklıdır.

MADDE 7: Derneğin gelir kaynakları:
a. Üyelerce taahhüt edilen aidatlar,
b. Derneğin bankalardaki mevduat faizleri,
c. Hükümet, Belediye, Özel İdare ve diğer kuruluşlardan kanun çerçevesinde yapılacak yardımlar,
d. Vatandaşların her türlü bağışlarından, vasiyetnamelerden ve sair yollardan derneğe yapacakları teberrular,
e. Balo, müsamera, konser, piyango, seyahat gibi üyeler arasında tertip edilen etkinliklerden sağlanacak masraf fazlası gelirler,
f. Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar,
g. Kanun çerçevesinde bulundurulmasına müsaade olunan taşınmaz mallardan elde edilen kira gelirleri,
h. Yetkili organların verecekleri karar dairesinde menkul veya diğer kaynaklardan sağlanan gelirler.

Dökümanlarımız
Business_downlaod
Verem Hakkında Bilgi
Görüntüle
Business_downlaod
Tüberküloz Belirtileri Broşürü
Görüntüle
Business_downlaod
(DGT) Doğrudan Gözetimli Tedavi
Görüntüle